• Любопитни факти за мансардите по света

Както редовните ни читатели знаят, историята на мансардните помещения започва от Франция, където Франсоа Мансар създава луксозни къщи, имения и замъци със стръмни покриви. С времето този архитектурен стил става толкова популярен, че обликът на големите френски градове значително се променя и все повече мансарди започват да се строят.

В средата на 1800 година, по време на управлението на Наполеон Бонапарт III, е проектирана бъдещата архитектура на Париж. Идеята е била да се построят сгради, които, първо, да са достатъчно високи, за да е необходимо само един етаж да се разположи под покривното пространство. На второ място, да са от мансарден тип с капандури на покрива, за да навлиза топлина и светлина дори до най-тъмните кътчета на къщата. И на последно място, зеленина да покрива терасите, улиците и откритите места около къщата, така че гражданите да се наслаждават на свеж въздух. Мансардният покрив се оказва повече от атрактивен за парижани, а благодарение на новото строителство, комфортът достигна до домовете на хората.

Удобството при строителството на мансардни жилища е, че няма изискване за височината или разположението на сградата. В различните култури, архитектурата на сградите е конструирана според географското местоположение, наличните ресурси и климатичните условия. Дизайнът позволява въображение и много експерименти. По тази причина много държави по света са се „заразили“ със стила на френската мансарда.

Азиатска държава с европейски привкус

Магията на мансардния стил е преминала извън пределите на Европа и днес в някои градове във Виетнам може да се любувате на мансардни жилища. Архитектурата в столицата Ханой е най-яркото наследство от колониалния период. Стиловете, възникнали преди повече от век, все още оказват влияние върху настоящото конструиране на сградите там. В старата френска част се наблюдават високи сгради, със скосени тавани и покривни прозорци.

По време на строителството, материалите са внесени от Франция, но с течение на времето, жителите на Ханой са поставили специални съоръжения по покривите, които да предпазват от силни дъждове и навлизане на голямо количество топлина. Сгради на посолства и правителствени служби във Виетнам се отличават с прозорци на покрива и разчупени форми.

Френското наследство проличава в почти всеки аспект в Ханой – от архитектурата и изкуството до храната и облеклото. Едни от най-известните архитуктурни сгради са построени от Ърнест Ебрард, който е обединил френските стилове с азиатски детайли. Традиционните жилища във френските квартали са от мансарден тип с керемидени покриви.  Те се наблюдават покрай известната Opera House и около търговския център Trang Tien.

Огромна държава с големи и стилни мансардни жилища

През XIX и XX век мансардният стил се разпространява в Англия, а оттам и в Съединените щати. Характеризира с мансарден покрив, елегантно оформление, външни декорации и украшения. Стилът се приемал за модерен, икономичен и много функционален, защото включвал и наличното таванско пространство. Горната част на покрива обикновено е била широка и плоска, за да се освободи простраството под него, а долната извита навън, или вдлъбната навътре, в зависимост от вида на сградата.

В началото архитектурният стил е използван при строителството на обществени сгради, но впоследствие се пренася и към жилищните и търговските постройки. Гранд Хотелът в Ню Йорк е сред първите големи сгради с мансарда. Архитектът Хенри Енгелберт създава план за 6 етажа, като разделя мансардата на две нива, което пречупва формата на жилището и го прави интересно, модерно и запомнящо се.

Най-характерните особености на мансардите са били острия покрив и аркадни или кръгли прозорци в долната му част. Пенсилвания е един от американските щати, в който са построени най-много мансардни сгради. След катастрофалните за Франция войни, Съединените щати се разграничават все повече от европейската държава и започват да оформят свой собствен архитектурен стил. Но мансардният покрив продължава да привлича младите американски строители.

Семейна идилия под покривното пространство

 През XIX век правителството на Великобритания престава да оказва влияние върху архитектурата и промените в строителството не закъсняват. Мансардният стил, взаимстван от Франция, се използва предимно при строителството на жилищни сгради. Британските семействата търсили тихи и малки улици, където да строят своите жилища, а гвсе по-голяма част от изникващите къщи са със скосени тавани и множество прозорци от всички стени на жилището.

Дело на по-заможните гражданибили големи мансардни имения с капандури, красиви тераси и балкони, изпълнени със зеленина. За разлика от стила на „Втората империя“ къщите в Англия са  по-малки и не толкова луксозни, но уютни и кокетни.

Климатичните условия повлияли върху строителството на сградите. Ниската основа на къщата и острия покрив с червени керемиди се считат за характерни елементи на английска архитектура. Традиционно формата на прозорците е била квадратна или правоъгълна. Често покривите били украсени с кули от различни нива, които са придавали доза елегантност на жилището.

От Англия се връщаме обратно у нас. Благодарение на нашите експерти от изолация до и интериорния дизайн, всеки може да притежава мансардата от своите мечти. За да получите още по-голямо вдъхновение, посетете някоя от изброените държави и помислете за облика на вашето жилище. Струва ви се прекалено скъпо и твърде далече? Тогава посетете сайта на Моята мансарда и в секция Съвети и Вдъхновенияможе да откриете важна и интересна информация за мансардните жилища.

Приятно четене!

Използвани източници:

Искате да превърнете тавана си в удобна дневна стая?

ИЛИ

Вижте и останалите съвети за Вашата мансарда.

ИЗОЛАЦИЯ

Изолация-покриви

ПРОЗОРЦИ

ОБЛИЦОВКИ

ПОКРИВИ

ремонт на покриви

ИЗОЛАЦИЯ

Изолация-покриви

ПРОЗОРЦИ

ПОКРИВИ

ремонт на покриви
© Copyright - Моята мансарда 2015