• Една тераса под небето може да промени животa ви!

Креативната идея, която преобрази тераса на покрив в светла мансардна спалня с покривни прозорци

Мислете нестандартно! Питали ли сте се колко често чуваме тази станала почти традиционна фраза? Да, доста често, бихте отговорили. И ще бъдете прави. А задавате ли си въпроса колко често претворяваме нестандартните идеи в реални решения? По-скоро рядко, отново бихте отговорили. И отново ще бъдете прави.

Затова тук искаме да ви разкажем за една подобна идея, претворена в решение с впечатляващ резултат. Да ви представим историята по преобразяването на една тераса на покрива в просторна и светла мансарда и какво е необходимо за такава трансформация? Въображение, няколко качествени и модерни покривни прозореца, смелост и много голямо желание да се впуснеш в приключението, наречено „преобразяване“.

Тераса точно под небето

Започваме нашето пътешествие в света на нестандартното. За целта потегляме към сграда, построена през 2010 г. и разположена в един от западните  северозападните квартали на София. Отиваме да разгледаме една необикновена стая на последния етаж – точно под небето. Срещаме се със собственичката на апартамента на последния етаж, която е и инвеститор на сградата, а изборът й на жилище на последния етаж не е случаен. „Харесва ми да живея нависоко, обичам птиците и небето“, споделя тя.

За да има свое лично място за почивка и релакс, младата жена се спира точно на този апартамент, тъй като в момента на закупуването му той разполага с прекрасна и просторна тераса с площ около 55 кв.м, разположена на покрива, непосредствено над дневната. „Доставяше ми огромно удоволствие да отпочивам нависоко и на открито и да наблюдавам красивото небе в приятната обстановка, която си бях създала“, споделя тя.

Тераса точно под небето

5 години по-късно, въпреки двойната хидроизолация, която е положена по време на строежа, се появява теч в помещението под терасата. Използваните съвременни методи за откриване на причината за влагата и направените поредица допълнителни ремонти обаче не дават необходимия резултат. Единственото решение за справяне с теча е терасата да бъде покрита. „Първоначалното ни намерение бе да оформим зимна градина, с много зеленина и джакузи, но според изчисленията на конструктора поставянето на тежкото джакузи би причинило щети върху сградата“, обяснява притежателката на имота.

Времето за вземане на решение за бъдещето на терасата се оказва и време на щастливи предстоящи събития в живота на семейството на бизнес дамата. Новината, че очакват дете и скоро семейството ще се увеличи с още един член, се оказва решаваща за посоката на трансформация на терасата. Хрумването пространството на покрива да се превърне в допълнителна мансардна стая и така да се разшири полезната жилищна площ на апартамента, се оказва едно много удачно и практично решение и възможно най-добрият план за решаване на проблема с теча. А за да постигне широта и уют в бъдещата мансардна спалня, семейството се спира на покривни прозорци, които да разкрият гледка към простора, да пуснат максимално светлината и топлината в помещението и в същото време да бъдат удобни за ползване, управление и поддържане. Съседното на апартамента студио, където живее майката на собственичката, е оборудвано с покривни прозорци VELUX и семейството вече е убедено в ползите от тях и приносът им към създаването на атмосфера на уют и приятно усещане в дома.

Реализацията

След като решението за трансформацията е взето, следват консултации с архитекта и конструктора на сградата. Инженерните изчисления показват, че няма технически пречки идеята да бъде реализирана и не след дълго проектът е вече готов.

Претворяването на пространството над дневната отнема две лета. През първото е направена конструкцията и е завършен строежът, а през второто са реализирани всички довършителни работи и стаята е напълно обзаведена.

Просторната мансардна спалня разполага с 4 покривни прозореца VELUX. Два от тях са с вертикални елементи, което разчупва обстановката и допринася за комфорта в спалнята, правейки помещението визуално по-голямо и просторно, както и още по-светло и слънчево. Към всеки прозорец е монтиран външен сенник VELUX, като целта е те да спират топлината на слънчевите лъчи през лятото и да запазват прохладата в помещението. В допълнение затъмнителните щори VELUX, сложени към всеки от прозорците, осигуряват идеалната почивка, изолирайки идващата отвън светлина и предоставяйки условия за пълен релакс и отмора.

„Добавихме също комарник. С него можем да проветряваме стаята, без да се притесняваме от насекоми”, допълва стопанката на дома. “Искахме покривните прозорци да са достатъчно на брой и сега те заемат голяма част от покрива, пропускайки слънчевата топлина през хладните месеци и осигурявайки добра изолация на покрива, което е отличен ефект за нас. Вертикалните елементи на двата прозореца от едната страна на спалнята ни предоставят чудесна гледка, а светлината, която нахлува от тях, ни гарантира уникално изживяване ден след ден на мансардата ни”, споделя тя.

Спалнята в тази светла мансарда се отоплява с климатик, стените са с подходяща изолация, а покривът е снабден със системата за изолация за мансарда.

Уютът на спалнята се допълва в голяма степен и от интериора, решен в тъмно дърво и светъл под. Дървената дограма на покривните прозорци VELUX е изцяло в унисон с подовата настилка, а самото помещение е просторно и предоставя достатъчно място за мебели за съхранение на вещи и дрехи. Специално оформен кът за грим създава усещане за спокойствие и предразполага младата дама да се наслади на релаксиращи грижи за външния си вид, предлагайки й достатъчно слънце и уют.

Днес семейството, заедно с порасналото им дете, се радва на разширения си дом и на простора и светлината на мансардната спалня. А майката продължава да намира спокойствие в стаята в близост до птиците и небето, които обожава, благодарение на 4-те покривни прозореца VELUX, осигуряващи прекрасна гледка.

В края на нашата среща си тръгваме убедени, че семейството е направило правилния избор, реализирайки своята нестандартна, но практична идея. Виждаме как всички те се наслаждават на светлината, простора и здравословния и свеж климат в мансардната си стая и у нас остава мисълта за значението и ползата от достъпа на благодатната слънчева светлина до помещенията, в които живеем.

Искате да превърнете тавана си в удобна дневна стая?

ИЛИ

Вижте и останалите съвети за Вашата мансарда

ИЗОЛАЦИЯ

Изолация-покриви

ПРОЗОРЦИ

ОБЛИЦОВКИ

ПОКРИВИ

ремонт на покриви
© Copyright - Моята мансарда 2015