• Необходимостта от акустичен комфорт

ДА ПРЕБОРИМ ВРЕДНИЯ ШУМ СЪС СИСТЕМИТЕ ЗА СУХО СТРОИТЕЛСТВО НА КНАУФ?

Един от често пренебрегваните въпроси по отношение на подобряване на качествата на средата за обитателите е акустиката на сградите.

Оказва се, че тя е от особено значение не само за усещането за комфорт, а влияе пряко и на здравето ни.

Понятие като акустичен комфорт може да Ви звучи непознато, но е широко застъпено в ежедневието ни. Разпространението и отражението на звука, както  и шумово въздействие, които пространството заглушава, формират особено усещане за средата, която обитаваме.

Как шумът вреди на здравето ни?

Подложени на всекидневно шумово натоварване навън, ние не обръщаме внимание на шума, който можем да контролираме – този на работното място, в оживените обществени сгради, а дори и в нашия дом. Колкото повече нараства броят на хората, които обитават едно помещение, толкова и повече са създадените проблеми във връзка със звука.

Лошият акустичен комфорт може да се превърне в причина за смяна на мястото на живеене. Ако влезем в още конкретика, 3% от инфарктите в Германия са вследствие на шума от уличното движение (Източник: Уикипедия). Шумът атакува човешкия организъм, довеждайки до психологически и физиологични проблеми, въздейства върху съня, а може да доведе и до загуба на слуха (Из „Система за мониторинг на шума“ на Министерството на Здравеопазването).

Оттук накъде?

Съществуват изисквания за акустични параметри, които още не са масово разпространени и не се взимат под внимание при проектирането и изпълнението на строителни обекти в България: като например Наредба № РД-02-20-03 за проектиране, изпълнение и поддържане на сгради за обществено обслужване в областта на образованието и науката, здравеопазването, културата и изкуствата, в която има изискване за време за реверберация в учебните пространства. Съблюдаването им значително би повишило качеството на средата, в това число и на здравето ни.

Моделирането на звуковата среда е изцяло под наш контрол.

Оптимизацията е възможна посредством ефективните решения, които Кнауф предлага.

Гипсови плоскости Cleaneo Akustik

Гледната точка на експертите

Намаляването на шумовото въздействие осигурява съсредоточеност при работа и спокойна почивка. Друга важен аспект по темата е осигуряването на здравословна среда на нашите деца в учебните заведения, където те прекарват голяма част от деня си. Струпването на много хора на едно място предизвиква хаотично разпространение на звука, което генерира умора и стрес. Защо да допускаме нисък акустичен комфорт, когато подобряването му е изцяло под наше влияние?

Стените на Кнауф предлагат звукоизолация със система.

Гипсфазерната плоскост за висока звукоизолация Vidiphonic е част от предстенна обшивка или преградна стена, която може трайно да реши проблема Ви с шума както при ново, така и при старо строителство. Гипсфазерните плоскости на Кнауф са произведени от висококачествен печен гипс и целулозни влакна от избрани видове стара хартия. Съставът на Vidiphonic е модифициран за постигане на висока плътност. Това води до отлични звукоизолационни свойства в съчетание с типичната за гипсфазерните плочи здравина.

Кнауф предлага своите решения в пълно съответствие не само с настоящите, но и с бъдещите европейски стандарти.

Автор:  Кристин Джалова, главен редактор в stroiinfo.com

Искате да превърнете тавана си в удобна дневна стая?

ИЛИ

Вижте и останалите съвети за Вашата мансарда

ИЗОЛАЦИЯ

Изолация-покриви

ПРОЗОРЦИ

ОБЛИЦОВКИ

ПОКРИВИ

ремонт на покриви
© Copyright - Моята мансарда 2015