• Вашето усещане, емоция и страст ще бъдат водещи в приключението по преобразяване на спалнята

5 СЪВЕТА КАК ДА ПОСТИГНЕТЕ МЕЧТАНАТА СПАЛНЯ ПОД ПОКРИВА

Мансардата е мястото, което позволява да развихрите въображението си. Многото кътчета, скосените тавани, светлината, струяща от покривните прозорци, разчупеността и нестандарността на помещенията под тавана, създават предпоставки да оформите единствената и неповторима спалня на мечтите си – със свой стил и индивидуалност. Ако искате обаче да превърнете спалнята си под тавана в свое уникално светилище, ще трябва да се подготвите добре за това, да потърсите идеи и да се посъветвате със специалисти по вътрешен дизайн. Все пак помнете, че вашето усещане, емоция и страст ще бъдат водещи в приключението по преобразяване. И не забравяйте – декорът преди всичко трябва да бъде както практичен, така и естетически приятен.

Запазете топлината и уюта

За да бъде уютна вашата спалня, като начало трябва да помислите за осигуряване на комфортна температура в помещенията. Всеизвестен факт е, че главният път на загубата на топлина е през покрива. Според изчисленията до 30% от генерираната в дома ви топлина може да „избяга“ през покрива, ако той не е добре изолиран. Изборът на използваната изолация обаче е сравнително труден и трябва да се определя според особеностите на помещението, неговата конструкция и климата на региона, в който живеете, затова е добре, предприемайки тази първа стъпка, да се консултирате със специалист.

спалня, спалня в мансардата, спалня на тавана

Заложете на естествената светлина

Когато кажем спалня под покрива, във въображението ни изниква помещение, залято от сияйна или приглушена дневна светлина или от Луна и звезди, надничащи любопитно към нас от великолепното нощно небе. За да реализирате тази мечта обаче, ще трябва да оборудвате тавана на вашата спалня със съвременни покривни прозорци и да ги разположите така, че да постигнете максимален простор, светлина и уют. Светлината от тях ще допринесе изключително много за привлекателността на вашето кътче под небето. Добро решение е да разположите леглото точно под прозорците. Един покривен прозорец, разположен на скосения таван точно над вас, ще ви зарежда с гледката на безкрая през нощта и ще ви спести нуждата от будилник сутринта, когато милувката на слънчевите лъчи директно върху лицето ви ще ви буди нежно и ненатрапчиво.

спалня, спалня в мансардата, спалня на тавана

Възползвайте се максимално от нестандартната архитектура

Мансардните апартаменти предлагат по-голяма раздвиженост и разчупеност на вътрешното оформление, отколкото стандартните апартаменти. Развихряйки въображението си и давайки размах на идеите си, можете да превърнете този неоспорим факт в свой помощник в декорацията и мебелирането на вашето „свещено“ място.

Можете да организирате пространството под скосените тавани, като вградите там шкафове за съхранение на вещи. Това ще увеличи простора на вашата стая и ще ви помогне да оползотворите максимално неизбежните кътчета под скосения таван.

Възможно е също да оформите светло и уютно местенце под прозореца, където да разположите бюро за писане и четене, възползвайки се максимално от светлината, струяща директно над вас.

спалня, спалня в мансардата, спалня на тавана

Печелете пространство

Сигурно си спомняте с носталгия дните от вашето детство, когато паркетът във вашата детска стая или в дневната, застлан само с едно дебело одеяло, се е превръщал в удобно легло, на което да играете или подремвате. Или дните на усилен ремонт в жилището, когато сте обожавали да спите на матрака, поставен директно върху пода в някоя от стаите.

Защо да не пренесете тези чувства и във вашето лично местенце под тавана? Лесно е – просто изберете удобно ниско легло, което ще ви върне детските спомени и емоции, ще направи стаята ви много по-просторна, а и ще придаде артистичен и малко бохемски вид на спалнята ви.

спалня, спалня в мансардата, спалня на тавана

Избирайте подходящите цветове

Боядисването е следващата важна стъпка, която трябва да обмислите внимателно, когато декорирате спалнята си. Придържайте се към два допълващи се цвята. По-светлите цветове ще отворят по-тесните пространства и затова е по-добре да ги използвате. Можете да експериментирате, като боядисате тавана с различен цвят от стените, или да заложите на артистичен тапет или флорална декорация, които ще придадат уникалност и дух на спалнята ви. Ако пък предпочитате да заложите на сигурно, използвайте по-неутрален, но все пак светъл тон като например чисто бяло, като боядисате всичко с този цвят. Определено, ако изберете класическото бяло, няма да сгрешите. Това ще освежи стаята, а и ще ви позволи да изберете всякакви други цветове за аксесоарите и мебелите във вашата спалня.

спалня, спалня в мансардата, спалня на тавана

На каквито и идеи да се спрете обаче, опитайте се да запазите практичността във всяко едно отношение. И имайте предвид, че декорацията и подредбата на всяка една стая е силно индивидуално. То трябва да бъде добре обмислено и изпълнено с усет към детайла. Вероятно това ще ви отнеме доста време и усилия, но пък резултатът със сигурност си заслужава.

Искате да превърнете тавана си в удобна дневна стая?

ИЛИ

Вижте и останалите съвети за Вашата мансарда

ИЗОЛАЦИЯ

Изолация-покриви

ПРОЗОРЦИ

ОБЛИЦОВКИ

ПОКРИВИ

ремонт на покриви
© Copyright - Моята мансарда 2015