• Всяко пространство има потенциал, който очаква да бъде отключен!

Нещо като историята за грозното патенце, но с таван.

Липсата на пространство в големите градове и креативното архитектурно мислене често раждат идеи, които влизат в историята на архитектурата. Така се е зародил стилът „мансарда“, така днес този стил продължава да се развива и да създава ако не шедьоври, то поне интересни и полезни решения за претрупаната и оскъдна на пространство градска жилищна среда.

Тук ще ви разкажем, и най-вече – покажем в снимки, историята на претворяването на един склад на покрива в модерен мансарден етаж, разположен в сърцето на мегаполиса Ню Йорк – квартал ТрайБеКа в западната част на Манхатън. Проектът е дело на архитектурно бюро Turett Collaborative Architects, а метаморфозата се случва със стар неизползваем склад на улица Гринуич Стрийт, преобразен в модерна мансарда, която обаче пази духа и част от историческото минало на помещението.

Огромното, изпълнено със светлина пространство първоначално е голо, открито таванско помещение, използвано като студио на художник и разполагащо само с баня и кухненски бокс. С много творчески усет архитектите успяват да разделят площта и да създадат по-малки пространства, използвайки голите тухлени стени и таванските греди.

Благодарение на огромните 5-метрови тавански греди и големите прозорци с дървена конструкция помещенията са наводнени със светлина. Разположението на подходящи покривни прозорци също допринасят в голяма степен за светлината и простора в преустроеното таванско жилище.

Стилен паркет от баварски дъб покрива пода в целия тавански етаж. В единия край на трапезарията е вградена газова камина, дълга почти два метра, а специален плосък покривен прозорец разпръсква дневната светлина директно над кухненската маса.

Всъщност вниманието към кухнята и трапезарията при преустройството е обяснимо. Много собственици на къщи желаят кухнята да бъде сърцето на техния дом, тъй като гответо и забавленията с приятелите и семейството са често сред предпочитаните удоволствия и представи за хубаво прекарано, споделено време.

За постигане на целта архитектурното бюро залага на италианския дизайнерски бранд за обзавеждане Poliform, чийто бели акрилни шкафове внасят елемент на чистота и заедно с това уют в дневната, на светли мраморна плотове и на немските уреди Gaggenau.

В южния край на таванския апартамент е изградена стена от стъкло и стомана, която „пуска“ светлината по цялото протежение на апартамента, като същевременно отделя крилото на спалнята. Плъзгащ се панел откъм страната на спалнята може да осигури на собствениците спокойствие и уединение, след като бъде затворен. За допълнително усамотение са предвидени завеси от двете страни.

В таванския апартамент са оформени и персонализирани работни кътове.

Огромното открито пространство позволява оформянето на четири отделни зони – външен хол, официална трапезария, тераса за слънчеви бани и открита кухня и бар.

И макар да не ни се иска да се разделяме с този артистичен и завладяващ мансарден апартамент в сърцето на Ню Йорк, време е да се завърнем към българските географски ширини. А и може би да почерпим някои идеи как да оползотворим така оскъдното градско жилищно пространство и да дадем размах на мечтите си за преустройство на стария тавански етаж.

Искате да превърнете тавана си в удобна дневна стая?

ИЛИ

Вижте и останалите съвети за Вашата мансарда

ИЗОЛАЦИЯ

Изолация-покриви

ПРОЗОРЦИ

ОБЛИЦОВКИ

ПОКРИВИ

ремонт на покриви
© Copyright - Моята мансарда 2015