• Как изглежда животът в мансарда?

Жителите на мансарди – волни птици или практични хора?

Какво ли виждат птиците, когато летят в небето над нас? Вероятно, те се реят във въздуха, единствено водени от своя инстинкт, защото издигайки се нависоко, те виждат по-добре нещата, които са важни за тяхното съществуване – най-често храна, подслон или предстояща опасност. За нас обаче, техният полет символизира свободата и отърсването от ежедневните грижи. И именно затова често ни се иска да можем да правим като птиците –  да се издигнем високо в небето, да се полюбуваме на града и да погледнем по-надалече от всеки друг. Който е правил това, например делтапланеристите, ще потвърди, че усещането е невероятно и действа извънредно енергизиращо.

Възможно ли е да постигнем същия ефект, без да прибягваме до летателни средства? Как бихме могли да черпим ежедневно от този необятен източник на духовна енергия и позитивизъм? И къде човек би се насладил най-пълно на това усещане? Има решение, което все повече хора откриват за себе си – да живеят в мансарден дом.

Да живееш на „последния етаж“, „под покрива“, „под комина“, „сред гълъбите“ са все определения, познати на всички нас и носещи лек негативен нюанс. Но те вече дават път на нови определения, изречени от модерни и независими хора, които са се запознали с предимствата на скатния покрив  и описват мансардния си дом като „Моето гнездо“, „наблюдателницата“, „мястото, където се чувствам волен като птица“ или „далеч от шума на улицата“, „близо до природата“.

Тези хора откриват за себе си невероятните преимущества, които мансардният дом може да предостави:

  • По-разчупено вътрешно разпределение, което позволява човек да развихри своята креативност в създаването на оригинален дом, отговарящ най-пълно на неговите виждания
  • Усещане за уют
  • Повече настроение от гледките, които се откриват от по-високите мансардни етажи
  • Комфорт и настроение от по-обилната светлина, проникваща през покривни прозорци
  • По-креативна атмосфера, предразполагаща към нестандартни и ефективни решения в ежедневната ни дейност
  • Тишина и спокойствие
  • Несравнимата романтика да живееш на един покрив разстояние от звездите
Да пуснеш прохладния морски бриз и соления дъх на морето през своя покривен прозорец

Някой би възразил, че не всичко в тези домове е така прекрасно, но ние пък ще отвърнем, че строителната технология е толкова развита, че може да се справи със всяко неудобство, което предубедените хора биха съзрели.

Доказателство за това е фактът, че въпреки традициите на строителството в България, които неглижираха от дълго време подпокривните помещения и ги обричаха на забвение или негативно отношение, все повече нови сгради предлагат мансардни апартаменти, които дават възможност на хората да живеят в дом, какъвто винаги са си мечтали. Освен всичко друго, това променя градския пейзаж и внася цялостно усещане за баланс и хармония на града с природата.

Нарастващ е интересът и към еднофамилните къщи, в които последните етажи са напълно обитаеми и всяка площ се ползва, за да може жителите да се чувстват по-добре, да разполагат с повече пространство и да се повишат благоденствието си.

Съвременният човек гледа много практично на нещата и не би загърбил възможността да разшири жилищната си площ, ползвайки тавана. Възможностите на съвременните архитектура и строителство позволяват много смели решения, които ще трансформират стария таван в комфортна мансарда.

А вие замисляли ли сте се дали бихте искали да живеете над проблемите на деня и да сте волни като птиците?

Искате да превърнете тавана си в удобна дневна стая?

ИЛИ

Вижте и останалите съвети за Вашата мансарда

ИЗОЛАЦИЯ

Изолация-покриви

ПРОЗОРЦИ

ОБЛИЦОВКИ

ПОКРИВИ

ремонт на покриви
© Copyright - Моята мансарда 2015