• ТРАНСФОРМАЦИЯТА НА ДОМА Е И ПРОМЯНА В ДУХА

  Вижте истинската история за трансформацията на един потънал в прах таван, превърнат в уютна светла спалня

ДОМЪТ Е НЕ ПРОСТО ДОМ, ТОЙ Е ЕМОЦИЯ

В генетичния код на българина домът е залегнал като висша ценност. Наред със семейството, той продължава да бъде устойчива величина в родната ценностна система, независимо от динамиката на съвременния свят. Това е не просто пространство, което обитаваме, а хранилище на традиции и обичаи, място за среща на поколенията, отражение на собствения ни дух и вкус и не на последно място – декор, който ще се запечата в съзнанието ни наред с най-любимите сцени от годините, прекарани там.

Несъмнено домът е една от най-важните придобивки в живота на българина, нещото в което инвестираме най-много средства и влагаме най-дълбока емоционална стойност. И тъй като той е свързан и със сигурността на семейството ни, е редно наистина да бъде такъв – сигурен, спокоен, уютен и практичен.

Но колко далеч сме от дома на мечтите си?

ПЪТЯТ НА ПРОМЯНАТА

Възрожденската ни литература пресъздава немалко сюжети, свързани с трансформацията на дома. Несъмнено съвременният им прочит е много по-различен, но и в двата случая става дума за пътя на промяната, трансформацията на едно пространство, така че да отговори на собствените ни нужди и вкус. Пътят на промяната за едно младо семейство от София коства търпение, енергия, ентусиазъм и любов, но ги възнаграждава с прераждането на един неугледен таван в приветлива спалня.

Този занемарен таван се намира в столична кооперация, сгушена в тих квартал. Помещението е голямо, но предвидено за ползване по-скоро като мазе или килер. Предназначението му от години не е било обитание. Историята на това неугледно място, започва с една смела идея, която с времето се облича в конкретика, прераства в план, а накрая – в ремонт, който изцяло го трансформира и му отрежда главна роля в житейската пиеса на семейството.

ВИЖТЕ ИСТОРИЯТА НА ЕДИН МРЪСЕН ТАВАН, КОЙТО ВЪЗКРЪСВА В СВЕТЛА И ПРОСТОРНА СПАЛНЯ

Екипът на „Моята мансарда“ с огромно любопитство участва и проследи процеса по трансформацията. Вижте тази истинска история и почерпете смелост и вдъхновение за идеите, които имате, точно както ние се заредихме от енергията и желанието на младите хора – герои на нашата история.

МАЩАБЪТ НА РЕМОНТА

На мястото, което в момента е променено до неузнаваемост, удобно се бяха настанили влага, студ, мръсотия и захвърлени боклуци. Проект като този в началото изглежда невъзможен, защото е свързан с редица процеси, костващи време, усилия и средства. Последователността на процеса изискваше изцяло да се премахне съществуващият покрив, за да бъде изграден нов такъв, който да бъде здрав и добре изолиран, така че да предпазва помещението както от влагата и студа, така и от лятното слънце. Едва след смяната на покрива последва поставяне на изолация на стените. Тъй като връзката между апартамента и таванското помещение се осъществяваше през общото стълбище на кооперацията, се налагаше свързване чрез пробиване на пода, респективно таванът на стаята отдолу, и поставяне на интериорна стълба, така че да се отвори директен достъп от дневната стая. Предназначена за спалня, тази бъдеща стая се нуждаеше и от собствен санитарен възел, което предполага съответните инсталации на тръби и обособяването на баня с всички прилежащи детайли – плочки, мивка, тоалетна.

Определено мащабът на този проект, макар и с не голяма квадратура, не е за подценяване. Това обаче не може да изплаши опитни специалисти. Така след като семейството се обърна към нас и ни изпрати запитване чрез формата ни за консултации, ги свързахме с нашите партньори от архитектурно студио “KaDesign”. Предимството на това да се обърнеш към специалист е че благодарение на практическия си опит, той може да те насочи и посъветва, да облече идеята в реални параметри, както и да предложи най-доброто и разумно решение.

Така младото семейство методично тръгна по пътя към ремонта, като преди това работи с техническите консултанти от четирите фирми, партньори в проекта: Knauf Insulation, Knauf и Tondach, за да формулира точно и ясно очаквания резултат, който до голяма степен определя и хода на процеса, графика за реализация и необходимите средства.

Ако може да се обобщи последователността на реализация на такъв проект, то тя би била следната:

 • Идея / решение за промяна.
 • Работа с експерти – архитекти и интериорни дизайнери.
 • Изготвяне на интериорен проект, който да отговаря на нуждите и изискванията на собствениците.
 • Съставяне на груб бюджет и план за реализация.
 • Подбор на правилните изпълнители /майстори.
 • Подбор на правилните строителни продукти и материали, с които да се гарантира здравословен микроклимат в помещенията.
 • Съставяне на график за изпълнението и стартиране на целия процес.
 • Ремонтни дейности.
 • Довършителни работи.
 • Методично изпълнение на съставения план.

ХОДЪТ НА РЕМОНТА – ГЛАВА ПОКРИВ

Така след планирането, подготовката и избистрянето на концепцията от стария и разбит покрив не остана и следа, а на негово място търпеливо, греда по греда, се настани чисто нов, този път сигурен, враг на влагата, студа, жегата и всякакви атмосферни влияния.

Направен с необходимото внимание и правилните материали, реновирането на покрив е инвестиция, която ще се изплати многократно, защото той ще остане  здрав и сигурен чак до следващото поколение, а и след това. Скъпите аварийни ремонти следствие на механично въздействие отвън могат да бъдат лесно избегнати с поставянето на качествени керамичните керемиди и аксесоари.  Също толкова важна за вътрешния климат, сигурност на обитаване и спестяването на енергия необходима за охлаждането и отоплението на подпокривното пространство е и топлозолацията на скатния покрив с минерална вата–  негорим и паропропусклив топлоизолационен материал. За разлика от всички козметични ремонти, които непременно се реализират с годините, той остава здрав и сигурен чак до следващото поколение, а и след това.

Съветът на техническите консултанти

МЕЖДУ 4 СТЕНИ

Разбира се, колкото и здрав да бъде един покрив, той не може да предпази помещението изцяло. Не по-малко важни са стените – външни, вътрешни и преградни, които също изискват добра изолация и  системно решение, за да се предпазим  от температурите навън, шума от съседните помещения и да избегнем появата на досадния мухъл – често срещан и изключително нездравословен проблем. Тя не само предпазва от температурите навън, но и от досадния мухъл – често срещан и изключително нездравословен проблем.

Ето защо облицоването на стените с качествени материали също е важна и гарантирано разумна инвестиция, която години наред ще служи на семейството.

 • Съветът на техническите консултанти:
 • Преградни стени: Система W112
 • Минерална вата AKUSTIK BOAR

ПРИКАЗКА ЗА СТЪЛБАТА

Тъй като дневната трябваше да се свърже с бъдещата спалня, собствениците поставиха интериорна стълба. Елегантно, комфортно и практично решение. Това обаче изисква пробиване на дупка в пода на горното помещение, респективно таванът на долното. Колкото и дискретна да е тя, не искаме да си представим шума и праха, които са изпълнили двете пространства. Интериорните стълби са изключително практични, освен че внасят уют и удобство. Самите стъпала са място, което може да бъде усвоено чрез шкафчета за поставяне на различни вещи. Каквато и дандания да предхожда приказката за стълбата, тя определено си заслужава, уверете се сами.

АМИ БАНЯТА

Изграждането на чисто нова баня на място, което не е предназначено за мокро помещение, е голямо предизвикателство. Изисква преустройство на редица инсталации, разбиване и прекрояване, рязане на плочки, поставяне на тоалетната. Предизвикателството е още по-голямо, когато става дума за толкова кокетна баня, тъй като пространството е ограничено и следва да бъде оптимално разпределено.

ИНТЕРИОР 

След тежкия и мръсен ремонт започва да се вижда светлина в тунела и настъпва сладката част от процеса. Мечтаното жилище започва да придобива все по-осезаем вид. Това е моментът на интензивна работа с интериорните дизайнери. Те са екипът, които внимателно проучва и анализира нуждите на дадения случай, изследва вкуса и желанията на обитателите на дома, за да създаде пространство в синергия с духа на собствениците.

Дизайнерите канализират всички идеи и отдават своя принос, насоки и съвети в крак с тенденциите. Тяхната роля не е да обезличи вкуса и стила на хората, които ще обитават това пространство, а точно обратното – да акцентират върху него.

При работата с дизайнери, конкретиката е дори в най-малкия детайл. На финалната права се работи с конкретни материали избрани по мостри, както и с 3D визуализации. Крайният продукт е плод на размишления върху истински реални визуализации, така че преди да се вложи цялостната инвестиция, крайният резултат да бъде съвсем ясен.

Реалността след изпълнение е в максимална степен едно към едно с предварителния проект.

ПРОЕКТ

ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ

Така един таван, използван за съхранение на ненужни вещи, пълен с паяжини, студен и негостоприемен, се превръща в светла и топла стая. С трансформацията на жилището се променя и духа на обитателите. Отваря се повече пространство за гости, семейство и приятели. След всички процеси и досадни ремонти настъпва време за спокойствие и наслада от свършената работа. Жилището е стилно и издържано, а собствениците имат самочувствие и най-вече – комфорт и радост в собствения си дом.

Ако и вие си мечтаете за такава трансформация на духа и дома – не се колебайте, а се свържете с нас и поискайте консултация. Направете първата крачка към дома на мечтите!

 

 

Искате да превърнете тавана си в удобна дневна стая?

ИЛИ

Вижте и останалите съвети за Вашата мансарда

ИЗОЛАЦИЯ

Изолация-покриви

ПРОЗОРЦИ

ОБЛИЦОВКИ

ПОКРИВИ

ремонт на покриви
© Copyright - Моята мансарда 2015